TelefoonHamburger icon red

27

Nov 2019

No items found.

Witte vlekken op bestrating

Net een nieuw terras aangelegd met mooie strakke antracietkleurige betontegels en zijn na de eerste regenbuien witte vlekken ontstaan op uw terras? Of misschien treft u ze aan tijdens het uitpakken van de tegels. Waar komen deze vlekken vandaan en wat kunt u er tegen doen? We leggen het graag uit.

Kalkuitbloei

Witte aanslag op bestrating is meestal kalkuitbloei. Dit betreft een kalkafzetting bovenop de tegel en komt vanuit de tegel. Beton wordt gemaakt van een mengsel van zand, grind, cement en water. Het is een natuurproduct waardoor niet alle processen in de hand te houden zijn. Beton neemt vocht op.Het cement en het opgenomen vocht kunnen een chemische reactie vormen waardoor kalk ontstaat. De kalk wordt vervolgens door vochttransport via de poriën weer naar buiten getransporteerd. Deze kalkafzetting reageert op kooldioxide vanuit de lucht, waardoor calciumcarbonaat ontstaat. Dit vormt witte vlekken op stenen of tegels.

Kaluitbloei op betontegels

Geduld

Belangrijk in dit geval: geduld is letterlijk een schonezaak. Het calciumcarbonaat verdwijnt op den duur vanzelf. Het heeft geen invloed op de sterkte of duurzaamheid van het product. Wilt u toch graag af van de witte uitslag, dan kunt u het verwijderen met WS kalkuitbloeiverwijderaar. Let wel! Zelfs na het behandelen kunnen vlekken zichtbaar blijven.

WS Kalkuitbloei verwijderaar

Verminderde kalkuitslag

Er zijn veel betonproducten te krijgen die voorzien zijn van een deklaag die vochtopname vermindert. Hierdoor vermindert ook de kans op kalkuitbloei. De deklaag beschermt tevens de tegel of steen tegen inwerking van vuil. Betonproducten met een deklaag, evenals vrijwel alle soorten bestrating, mogen dan ook niet met een hogedrukreiniger gereinigd worden. Dit beschadigt de toplaag waardoor kalkuitbloei weer een kans krijgt én vervuiling sneller hecht aan het oppervlak.

Vragen?

Twijfelt u over vlekken op uw terras en de behandeling daarvoor? Vraag het aan een van onze medewerkers. We helpen u graag op weg naar een vlekvrij terras.

Reacties