TelefoonHamburger icon red

Verschil in benaming

Wat in de volksmond voor zandbenaming wordt gebruikt verschilt regelmatig met wat bijvoorbeeld in de wegenbouw wordt gebruikt. Ophoogzand om de tuin op te hogen, straatzand om te straten, draineerzand voor drainage. De toepassing zorgt vaak direct voor de benaming. Maar waar wordt cunetzand dan voor gebruikt? En wat is de toepassing van scherp zand? Vloerenzand en betonzand zijn wel duidelijk, maar brekerzand en M3c-zand zorgen weer voor vraagtekens. Speelzand is ook zo’n benaming waarvan je denkt dat de toepassing duidelijk is. Er ontstaan echter toch vragen bij deze benaming. Gaat het om zand om mee te spelen in de zandbak? Of betreft het zand voor onder speeltoestellen? Dit laatste zand wordt ook wel valdempend zand genoemd. Dit zand kan ernstige blessures voorkomen wanneer kinderen uit de speeltoestellen vallen.

Zand voor zandbed: 0 – 250 µm zand 

Verschil in toepasbaarheid

Stratenmakers werken in de meeste gevallen met zand onder hun straatwerk. Dit zand moet goed verwerkbaar zijn, vrij zijn van kleiresten en -bonken, enig drainerend vermogen hebben en draagkrachtig tegelijk. Steeds vaker vragen stratenmakers om dit zogenaamde straatzand. Paardenliefhebbers hebben ook zand nodig. Een grof zand met drainerend vermogen voor in de paddock. In de rijbak juist een fijner zand voor meer stabiliteit maar wel met nog wat drainerend vermogen. Zand is als basis terug te vinden in de wegenbouw, woningbouw, landbouw en waterbouw. Uitvoerders en aannemers bestellen dagelijks zand voor hun projecten; vakmensen met kennis van zaken die de verschillende toepassingen als geen ander kennen.

Advies op maat

U wilt uw tuin ophogen? Bijvoorbeeld 2 kuub zand kan dan het beste in een big bag worden geleverd. Bij grotere hoeveelheden is los gestort goedkoper. Maar is er wel ruimte om te storten? Vraag onze adviseurs naar de mogelijkheden. Goedkoop kan achteraf duurkoop worden. Misschien kunnen wij het zand met onze kraanauto’s wel direct over de schutting op de plek van bestemming knijpen. U leest het, elke klus heeft zo zijn eigen specifieke eisen voor wat betreft het soort materiaal, de hoeveelheden die gebruikt moeten worden en de aanlevering ervan. Het is vaak maatwerk.

Kennis van zand en transport vindt u bij Spaansen, een toegewijd familiebedrijf dat inmiddels 70 jaar actief is in heel Noord-Holland. Zandwinning geschiedt via eigen schepen om vervolgens op de loslocaties door het, wellicht bekende rode, wagenpark naar uw locatie of werk te worden vervoerd. Vraag via info@spaansen.nl naar onze adviseurs zodat u zeker weet dat u het juiste zand voor uw klus ontvangt. Voor kleine hoeveelheden tot twaalf kuub in big bags afgeleverd, kunt u direct bestellen via de webshop van Spaansen Tuin en Bestrating.

Reacties