Projecten van Spaansen Bouwsystemen

Historie

Verbinding is ons succes

De historie van Spaansen

Grondlegger Bertus Spaansen koopt in 1946 zijn eerste vrachtwagen. Dit aantal breidt de jaren daarna op natuurlijke wijze uit door negen van de twaalf kinderen een plaats in het bedrijf te geven. Als een zoon oud genoeg is om achter het stuur te kunnen, dan koopt vader Bertus er een vrachtwagen bij. Voor de dochters is een andere taak weggelegd.

De eerste stappen

Overslagstation

In deze Friese stad hebben de broers een uniek systeem uitgedacht en gerealiseerd door een indrukwekkend, innovatief overslagstation in te richten voor zand en grind. Per schip komen de vrachten aan; het materiaal wordt veredeld en dit wordt vervolgens door vrachtauto’s op de juiste bestemming gebracht.

Vloeivloeren

Vanaf 1985 is Spaansen ook actief met de aanleg van zogenoemde vloeivloeren. Het betreft een product van milieuvriendelijke vloeivloeren, waarbij anhydriet wordt gebruikt. Met een speciale trailer wordt het anhydriet vermengd met o.a. water en zand dat naar ieder gewenste stortlocatie verpompt kan worden.

Kracht

Eerdergenoemde is een korte impressie van diepgaand en krachtig ondernemerschap; mogelijk door de goede verstandhouding, gezamenlijke inspanning en gezonde wisselwerking. Na een terugblik over deze jaren wordt in 2014 de term VIOS: samengevat in: Verbinding Is Ons Succes.

Innovatie en ondernemerschap

Zand en grond

Van groente en fruit naar zand en grond. Aanvankelijk rijden de Spaansen-chauffeurs vooral groente en fruit. De aanschaf van de eerste kipperauto zorgt ervoor dat het vervoer van zand en grond de overhand krijgt.

Voor efficiënt gebruik van het wagenpark wordt door de Spaansen-broers een eigen handel in zand, grind en tegels gestart. Al hun gezamenlijke activiteiten staan in het teken van VIOS: Vooruitgang Is Ons Streven.

Eigen scheepsvloot

Met de aanleg van nieuwe wegen en wijken, groeit ook de behoefte aan zand in Noord-Holland. Spaansen vult deze klantwens in door eigen schepen in de vaart te nemen om het zand uit zee op te zuigen.


In havenplaatsen als Den Helder, Schagen, Enkhuizen, Harlingen, Amsterdam, Diemen en Kolhorn verrijzen in korte tijd rode kranen en trechters waarmee de voorraad uit de schepen in de vrachtwagens wordt overgeslagen.


Cascofabriek

Kennis van zand en grind, samen met het vertrouwen van de bouwwereld, leiden in 1984 tot de start van een systeemvloerenfabriek in Woerden. In 1992 verplaatsen de broers deze activiteit naar Harlingen.


Arie Spaansen volgt de ontwikkelingen op de voet en voorziet dat prefab bouwen de toekomst is. In 2003 worden plannen werkelijkheid en bouwt Spaansen een cascofabriek In de Nieuwe Haven van Harlingen.


Spaansen Divisies

Spaansen Groep telt per 2014 drie hoofddivisies:


Geslachten komen en gaan; de broers zien deze realiteit onder ogen en dragen hun directietaken tijdig over aan de derde generatie. Op 1 april 2014 stelt Johan Spaansen zich beschikbaar voor de functie van algemeen directeur. Het respectabele familiebedrijf heeft toekomst door intern en extern samen te werken aan een gezamenlijk resultaat.

Meer over Spaansen

Nieuws

Spaansen is vol op in beweging. In ons nieuwsoverzicht lees je de laatste ontwikkelingen.

lees meer

CO² prestatieladder

In het bedrijfsleven zijn milieu en duurzaamheid steeds belangrijkere onderwerpen.

lees meer

De Trechter

Bekijk hier de uitgaven van onze bedrijfsblad.


lees meer