Wanneer je aan de slag gaat met de aanleg van je tuin, denk je waarschijnlijk als eerste aan bestrating, schuttingen, borders en gazon. Goed bezig! Wist je ook dat deze elementen een rol spelen in de biodiversiteit van je tuin? Biodiversiteit in je tuin wil zeggen dat er allerlei soorten planten, bloemen, insecten, dieren, schimmels en micro-organismen kunnen leven, wat weer goed is voor je gezondheid en voor de natuur. Waarom zou je nog meer een biodiverse tuin willen, en waar let je nou op bij de aanleg van een biodiverse tuin? In dit artikel leggen we het uit.
Ga voor gezond
Waarom zou je meer soorten in je tuin willen hebben? Zo maak je je tuin gezond! Hoe hoger de biodiversiteit, hoe veerkrachtiger en weerbaarder je tuin is. Hierdoor herstelt je tuin sneller na een zware winter en komen er minder plagen voor. Bovendien raak je niet snel uitgekeken met al die verschillende bloemen, insecten, planten en vogels. Ontdek steeds nieuwe bewoners of activiteiten in je eigen (achter)tuin.
Boven de grond
Naast dat het een gezellige boel is, zijn dieren ontzettend nuttig in je tuin. Zo zijn bijen verantwoordelijk voor de bestuiving van planten en bloemen, bevorderen wormen en schimmels de kwaliteit van je bodem en vangen vogels schadelijke insecten en dient hun poep als meststof. Wil je een goede gastheer of –vrouw zijn, zorg dan voor insectenhotels, vogelhuisjes, water en goede beplanting in je tuin. Ook rommelige hoekjes, zoals een composthoop, is een walhalla voor o.a. luizen, mieren en pissebedden. Dat klinkt misschien niet meteen als een pretje in je tuin, maar het draagt wel bij aan een gezond ecosysteem.
In de grond
Naast dieren heb je ook een goede mix van bloemen, planten, struiken en bomen nodig. Deze bieden namelijk voedsel en veiligheid voor de dieren. Denk aan fruitbomen langs een wadi, struiken met doornen in borders, bloemen met besjes in bloembakken van stapelstenen en bodembedekkende planten waar bijvoorbeeld egels kunnen schuilen.
Houd rekening met de bloeitijd van je plantenpakket. Zorg ervoor dat je planten en bloemen kiest die in verschillende seizoenen bloeien. Hierdoor creëer je een gemengd kleurenpallet het hele jaar door. Bovendien zorgt de beplanting ervoor dat je tuin koeler is tijdens hitteperiodes.
Groen maakt gelukkig!
Onder de grond
Ook de grond, met zijn schimmels en microben, draagt bij aan een gezonde tuin. Belangrijke aspecten om aan te denken zijn de hoeveelheid verschillende soorten bodem, of de bodem in de zon of schaduw ligt en de doorlaatbaarheid en zuurgraad van de bodem. Daarnaast is de bodem verantwoordelijk voor een goede waterhuishouding. Combineer bijvoorbeeld een wadi met hoge bloembakken en een vijver met drassige grond eromheen.
Biodiverse tuinen inspiratie
Biodiversiteit is dus de relatie tussen dieren, planten, bodem en de mens. In je tuinontwerp bepaal je zelf hoe biodivers hij zal zijn. Ga jij voor een gezonde tuin? De eigenaar van de tuin hieronder ging je voor.