De herfst gaat langzaamaan over in de winter en de dagen worden nog korter. De laatste bladeren vallen van de bomen en de eerste vorst komt weer. Het is de perfecte tijd om je tuin winterklaar te maken.
2. Recycle afgevallen blad
Aan het einde van de herfst zijn de meeste bomen en struiken hun blad verloren. Vaak harken we ze weg van het gazon of uit de border bakken en gooien het blad in de groenbak. In het blad zitten enorm veel voedingsstoffen die je weer in de bodem terug wilt. De afgevallen bladeren in de borders, aan de haag of onder vaste planten kun je daarom het beste laten liggen. Deze bladeren zorgen voor een isolerend beschermlaagje tegen de vorst. De bladeren die je van het gazon hebt geharkt, kun je kwijt in de borders in plaats van de afvalbak.
3. Afscheid nemen van de eenjarige plant, hallo bloembol!
Eenjarige planten zijn met ingang van de winter uitgebloeid. We raden aan om deze voor de eerste nachtvorsten weg te halen zodat de stengels niet gaan rotten en vies worden. Met wortel en al kun je de planten uit de grond trekken. Je vaste planten laat je uiteraard wel staan, maar knip ze zeker niet te kort af. Ze zien er vaak nog mooi uit én ze vormen een uitstekende voedingsbron voor insecten en vogels.
Heb je liever geen kale plekken in de tuin? Zolang het nog niet vriest, kun je tot en met december de voorjaarsbollen planten zodat je in het voorjaar kunt genieten van mooie bloemen, zoals sneeuwklokjes, tulpen, narcissen en krokussen. De bloembollen, kunnen goed overwinteren en zullen in het voorjaar de eerste tekenen zijn van de aankomende lente.
4. Help planten de winter door
Niet iedere plant kan goed tegen vorst. Om die reden is het verstandig de planten die niet winterhard zijn naar binnen te verplaatsen of buiten te beschermen tegen vorst. Hier hoef je pas mee aan de slag als de temperatuur onder de nul graden komt en het echt gaat vriezen. De kluiten van de planten kun je beschermen door deze in te wikkelen in noppenfolie. Wil je dit voorkomen? Er zijn voldoende planten welke groenblijvend en winterhard zijn die ervoor zorgen dat je tuin er ook in de winter, groen bij staat.
5. Aan de slag met de snoeischaar
Is het nog niet aan het vriezen en zijn de bloemen uitgebloeid? Dan kun je nog aan de slag met de snoeischaar! Vaak is de winter een betere periode om te snoeien dan het najaar omdat de takken duidelijker zichtbaar zijn. Bekijk wel goed per plant of boom welke wanneer gesnoeid kan worden.
Er zijn bomen welke wel beter in het najaar gesnoeid kunnen worden zoals de buxus of kastanjeboom. Bomen die tussen september tot en met december gesnoeid kunnen worden, zijn:
- Fruitbomen;
- Klimop;
- Hibiscus;
- Plataan;
- Laurier.
7. Loop alles nog een keer na
De meeste voorbereiden zijn nu gedaan dus het is tijd om met een warme mok chocolademelk op de bank neer te ploffen. Het is natuurlijk wel aan te raden om de tuin goed in de gaten te houden de komende winterperiode. Als allerlaatste klus kun je nog de buitenkraan, de tuinslang en de gieters legen en deze binnen opbergen. Zo kun je deze er van het voorjaar gemakkelijk weer bij pakken!